HAYATI
1936 yılında Konya’da doğdu. Babasının adı Şuayb, annesinin adı Meryem’dir. Babası okuma yazma bilmemesine rağmen inançlı ve arif bir kimseydi. Ermeni zulmü görmüş, Bakü’ye kadar giden Osmanlı ordusunda bulunmuş, oradan Garp Cephesine katılmıştır. Dedesi 93 harbinde Kafkaslardan göç ederek Gümüşhane bölgesine yerleşmiştir. Babası daha sonar Konya’ya göç etmiştir.
İlkokulu, İmam Hatip Lisesini ve Yüksek İslam Enstitüsünü Konya’da okumuş, Hafız Mehmet İyibildiren’den hafızlığını tamamlamıştır. İsmail Çataloğlu’ndan Arapça öğrenmiştir. Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nde öğrenci iken Şam’a giderek Arapça bilgisini derinleştirmiştir. Konya İmam Hatip Lisesi’nde öğretmen iken 9 aylığına Bağdat’a giderek Arap dili ile ilgili bilgisini tamamlamıştır. Öğrenim hayatı süresince Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu onun dünya görüşünü derinden etkilemişlerdir.
Öğrenciliği sırasında imam-hatiplik yaptı. Askerliğini Erzurum’da yedek subay olarak tamamladı. Konya Mevlana Ortaokulu ile Bozhüyük Ortaokulu’nda din dersi öğretmenliği ve Konya İmam Hatip Lisesi’nde meslek dersleri öğretmenliği yaptı.
İsmail Kaya, hayatını okumaya, öğrenmeye, yazmaya, öğretmeye ve anlatmaya adamış bir kişiydi. Kişisel olarak centilmen, hoşgörülü, efendi, dürüst, kimseyi kırmayan ama Hakk’tan başkasına boyun eğmeyen, mütevazi ve kimseye yük olmayan bir insandı. Öğrencilerini seven, onlarla okulda, evde, piknikte ve kampta her zaman beraber olan güçlü bir şahsiyetti. Geride kendisini hayırla anan binlerce öğrenci, dost bırakarak 25 Ocak 1993’de rabbine kavuştu. Kabri Sedirler Mahallesi Aliyenler Mezarlığı’ndadır. Kendisini rahmet ve dua ile anıyoruz.
ESERLERİ
İsmail Kaya’nın otuza yakın tercüme ve telif eseri vardır.
Eserlerinden Bazıları:
- Kuran’da Dört Terim
- İslam Dini ve İlmihali
- Fıkh-ı Ekber Şerhi
- Bürde Kasidesi Şerhi
- Kırk Hadis Şerhi
- Âdâb-ı Muaşeret
- El-Lü’lüü Vel-Mercân
- Günahların Fert ve Topluma Zararları
- Resulullah’ın Annesi ve Hanımları
- Resulullah’ın Kızları ve Torunları